Volgende week zaterdag (28 april 2007) “dag van de jeugdfilatelie”

PERSBERICHT

GROEI AANTAL JEUGDIGE POSTZEGELVERZAMELAARS

Digitale jeugdpostzegelclub verwacht 1000-ste lid.

VALKENSWAARD – De belangstelling onder jongeren voor het verzamelen van postzegels neemt toe. Hun aantal is weliswaar niet zo groot als in de vorige eeuw, maar elke week melden zich weer nieuwe leden bij de digitale jeugdclub van postzegelverzamelaars van Jeugdfilatelie Nederland De Stamp Kids Club (www.stampkids.org). Ook enkele van de ruim negentig clubs in het land groeien weer. Bestuurslid Toon Oomens verwacht op 28 april - de dag van de Jeugdfilatelie – het duizendste lid van de digitale club in te kunnen schrijven in Middelharnis: “Toen we een paar jaar geleden begonnen met deze digitale postzegelclub was het aantal leden erg gering. Maar op de een of andere manier merken we de laatste tijd een toename in de belangstelling. Die interesse komt niet alleen uit Nederland. Vanuit de hele wereld melden zich verzamelende jongeren. Zo hebben we nu al leden in Kenia, Zuid-Afrika, België, Nieuw Zeeland en Zwitserland. Door die wereldwijde groei wordt de site ook veel interessanter voor onze leden. Natuurlijk krijgt het duizendste lid een behoorlijk aantal fraaie postzegels en verschillende attributen om professioneel een verzameling te kunnen beginnen.”

Volgens Toon Oomens heeft Jeugdfilatelie een ‘goede slag geslagen met het starten van de digitale club. Het is een prachtige manier voor jeugdige verzamelaars om informatie te vinden over het verzamelen, ideeën op te doen en vragen te stellen aan ervaren verzamelaars. En natuurlijk biedt het volop kansen om onderling zegels te ruilen, achtergrond informatie te ontvangen over beurzen en tentoonstellingen. Ook krijg je er tips om een spreekbeurt te houden over de filatelie. Je kunt er materialen en boeken bestellen. Kortom: wie vandaag de dag met die aloude hobby van het postzegels verzamelen wil bezig zijn, kan eigenlijk niet meer zonder onze site!”

Bijzonder dag voor de jonge postzegelverzamelaars is zaterdag 28 april. Dan is het de landelijke “Dag van de Jeugdfilatelie”. Voorzitter Peter Stobbelaar van Jeugdfilatelie Nederland: “Deze keer wordt de dag gehouden in het Zeeuwse Sommelsdijk tijdens de driedaagse Nationale Postzegeltentoonstelling Deltafila 2007. Een bijzondere tentoonstelling ter gelegenheid van 100 jaar georganiseerde filatelie in dit gebied. Voor de jonge verzamelaars een prima gelegenheid om kennis te maken met alle aspecten van de filatelie. Oudere verzamelaars vinden het heel plezierig om te merken dat er weer belangstelling onder jongeren bestaat voor het verzamelen van zegels. Hun kennis en ervaring stellen ze graag ter beschikking.”

Volgens voorzitter Stobbelaar is er in de wereld van de jeugdfilatelie wel het één en ander veranderd: “Een dertig, veertig jaar geleden werd door jongeren vaak in het wilde weg verzameld. Alles wat een postzegel heette kwam in de verzameling. Nu zie je dat jongeren het een uitdaging vinden om thematisch te verzamelen. Je moet dan denken aan zegels over auto’s, sport, geschiedenis of bijvoorbeeld bijzondere dieren. Het gaat dan niet alleen om de zegels, maar ook om de achtergronden van het land van herkomst, de dieren e.d. Tijdens de dag van de Jeugdfilatelie laat een behoorlijk aantal van onze leden daarvan uitstekende voorbeelden zien. Alle verzamelingen worden beoordeeld door een stimulerende jury. Veel deelnemers gaan met mooie prijzen naar huis”