Gedwongen uithuwelijken moet stoppen..

Honderden meisjes, maar ook jongens, worden nog steeds uitgehuwelijkt .

Daarom hier wat tips: Helaas bewijst iedere zomervakantie maar weer dat huwelijksdwang en gedwongen achterlating nog steeds een groot serieus probleem is waarmee jongeren en hulpverleners/professionals in Nederland te maken hebben.

Waar zijn ze gebleven?

Wat kunnen wij doen?

Wat kunt u doen?

Dat zijn vragen die de kinderombudsman ook dit jaar weer kreg en nog krijgt, zo ook in 2009 .Want in 2009 keerden veel islamitische jongeren (plm 20 ) ook al niet terug naar Nederland omdat ze werden uitgehuwelijkt.

Enkel in Rotterdam keerden er in 2009 plm 5 niet meer terug van vakantie door uithuwelijking.

Ook dit jaar anno 2010 voor de vakanties al kreeg de kinderombudsman weer veel islamitische jongeren aan de telefoon die vrezen om te worden uitgehuwelijkt, maar ook vriendinnen/vriendjes van Islamitische jongeren die vrezen dat hun vriedinnetje/vriendje word uitgehuwelijkt..

Waar zijn ze gebleven, wat kunnen wij doen, wat kan de kinderombudsman doen.

Dat zijn vragen die de kinderombudsman veelal van vrienden/vriendinnen ieder jaar weer binnenkrijgt als de schoolvakanties voorbij zijn.

Hieruit blijkt wel dat nog steeds veel kinderen/jeugdigen worden uitgehuwelijkt ,ondanks dat ze de Nederlandse nationaliteit hebben.

Honderden meisjes, maar ook jongens, worden nog steeds uitgehuwelijkt .

De ouders hebben in (hun) geboorteland dan een partner voor hun kind gezocht waar zij dan mee moeten trouwen. Als zij weigeren worden zij in hun vrijheid beperkt, en veelal verstoten uit de gemeenschap en of mishandeld. Veel jongeren geven uit loyaliteit toe aan ouders de familie.

Ook op Nederlandse bodem komt het nog steeds voor.

Hoeveel jongeren in Nederland gedwongen worden om te trouwen is helaas nog niet bekend, omdat het veelal ook verzwegen word uit schaamte en uit angst voor eerwraak.

Maar dat er honderden meisjes en jongens niet terug keren omdat ze zijn uitgehuwelijkt is wel bekend.Er zijn plannen om de ouders hiervoor te gaan straffen.Maar hoe pakt men dat aan.Men zou de ouders bv een contract kunnen laten ondertekenen, dat de kinderen ook weer mee terug komen naar Nederland. Ook kunnen kinderen kunnen bvb op school een verklaring achter laten waarmee de school bevoegd is om de politie in te schakelen als ze na de vakantie niet terugkeert. Een gedwongen verblijf in het buitenland kan hiermee in ieder geval worden aangevochten.

In England werkt men al enige tijd met dit systeem:

Daar doet het probleem zich vooral voor bij Pakistaanse meisjes.

Sinds 2001 wordt er ook al gewerkt met de Forced Marriage Unit: http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/when-things-go-wrong/forced-marriage/ die jaarlijks ongeveer vierhonderd zaken van gedwongen uithuwelijking behandelt.

Met behulp van professionals worden meisjes/jongens dan geholpen om te vluchten en terug te keren naar Engeland.

Zo hebben Engelse ambassade nu zelfs gespecialiseerd personeel dat kan ingrijpen als het dreigt mis te gaan.

De Kinderombudsman vind dat wij in Nederland alvast zouden moeten beginnen met Engels voorbeeld , maar eigenlijk zou men dit in heel Europa alvast kunnen gaan aanwenden.

Want het gedwongen uithuwelijken moet stoppen.

Vaak zijn het nog neven en nichten ook die met elkaar moeten trouwen.

Ook dat is een groot risico voor moeder en kind weten wij inmiddels uit de geschiedenis.

Helaas kan de kinderombudsman vooralsnog nog niet veel doen in de landen waar deze kinderen/jeugdigen worden achtergelaten uitgehuwelijkt.

Maar word je hier in Nederland/Europa uitgehuwelijkt dan kan de kinderombudsman in samenwerking met justitie wel wat betekenen.

Want gedwongen huwelijken zijn in Nederland /europa verboden.

Let wel het beginsel dat twee personen uitsluitend zelf kunnen en mogen bepalen of zij een huwe­lijk met elkaar aangaan, is niet alleen vastgelegd in het Nederlandse recht maar ook in een aantal mensenrechtelijke verdragen waarbij ook Nederland partij is.

Zie daarvoor ook: http://kinderombudsman.web-log.nl/kinderombudsman/2009/11/hier-nog-maar-e.html

Tot slot nog even het volgende.

Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten of uitgehuwelijkt?

Bel dan de Kinderombudsman: 026 8440431, Steunpunt Huiselijk Geweld: 0900 126262, partijrechtenkind: 088430041

Of als je daar geen tijd voor hebt, bel je 112!

Meer Belangrijke telefoonnummers:

Nieuw is dit nummer 116000 gratis Europees noodnummer dat u in bijna alle 15 lidstaten van de Europese Unie kunt gebruiken in geval van een ongeval of in elke andere noodsituatie waarin elke seconde telt.

In dringende gevallen en als je in gevaar bent, dan kan ook jij zelf de Politie in jou omgeving bellen of alarm nummer-112.

Geen spoed wel politie?

Bel dan 0900-8844

Het landelijke telefoonnummer politie voor doven en slechthorenden is 0800 - 1844 (teksttelefoon).

Voor noodgevallen is het alarmnummer voor doven en slechthorenden 0800 - 8112 (teksttelefoon).

Politie bellen vanuit het buitenland

Als u vanuit het buitenland de Nederderlandse Politie nodig heeft kunt u bellen naar telefoonnummer: +31 - 343 57 88 44, vaak is dit 0031 - 343 57 88 44. Je krijgt dan iemand van de telefooncentrale van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) in Driebergen aan de lijn

Als je het gevoel hebt dat er tijdens je vakantie iets staat te gebeuren wat je niet wilt, zoals uithuwelijking of achterlating, bereid je dan goed voor.

Voor de meeste jongeren komt dit namelijk vaak als een verrassing.

Ook ouders kunnen zich soms geen raad weten door een plotseling huwelijksaanzoek of onder druk van de familie.

Een van de belangrijkste dingen die je daarom moet hebben is een noodplan..

Lees hier meer over NOODPLAN: Bron noodplan: http://www.stopdwang.nl/noodplan/

Meer info: www.kinderombudsman.nl en weblog